Proponuję zebrać tu parę uwag, zeby utsrzec innych przed kłopotami. Teraz zamieszczę uwagi własne i innych Forumowiczów.
1. Nie wklejać na Forum wpisów ww formatach doc, odt (czyli z tekstów zapisanych pod Wordem lub Open Office)
2. Nie używać cudzysłowu ani apostrofó ze wzglęu na ich szczególne znaczenie w informatyce (apostrof można zastąpić przez accent grave, jest na klawiaturze typu USA na lewo od jedynki)
3. Nie wpisywać z klawiatury liter specyficznych niemieckich czy francuskich jeżeli pracuje się pod systememe Windows XP. Można ryykować pod Windows NT (mnei sie udawało na moim popoprzednuim komputerze).
4. Specyficzne litery niemieckie na ogół dobrze są przyjmowane przez Forum, jeżeli są kopiowane wprost ze stron internetowych (mam pozytywne doświadczenie z Wikipedią).
JEDNAKŻE
5. W żadnym razie nie ma co próbować wpisać na Forum wykładników (np. w prawidłowym oznaczeniu metra kwadratowego) - Forum wymaga znaków objętych standartem Latin 2, a wykładników w nim nie ma. Wykładnik potęgi drugiej jest w zestawie klawiatury francuskiej, ale Forum go nie przyjmowało nawet spod Windows NT.
Forum dyskusyjne
JAK PISAĆ POSTY NA FORUM (KODOWANIE)
-
-
Kucyk doda, bo już się z materią tą zmagał:
Cudzysłowy " " przyjmowane są przez to forum jedynie jako dwa górne indeksy. Cudzysłowy z Worda, czyli góra - dół forum odrzuca.
Cudzysłowy muszą w pisanym poście mieć postać pionowych, absolutnie nie ukośnych kresek, inaczej forum je odrzuci.
Apostrofów nie da się dawać pisząc posta na tym forum.
Myślniki - dawać jedynie podczas pisania posta bezpośrednio na forum, bo "długie" wordowskie m-y-y-y-ślniki są odrzucane.
Jak coś mi się jeszcze przypomni, to dam znaka.
Kuc. -
Jeżeli Forum odrzuca jakiś znak nie mający odpowiednika w kodach latin2, podaje jego kod w Unicode. Mój kolega z pracy znalazł stronkę tłumaczącą przynajmniej niektóre unikody http://docs.hp.com/en/5991-1194/ch02s06.html
Rzadsze unikody można znajdować w kompletnej księdze pod adresem http://docs.hp.com/en/5991-1194/5991-1194.pdf
(uprzedzam, cała księga ma prawie 1 MB więc chwilę się otwiera), proponuję po jej owarciu nacisnąć Control F. Jak sie otworzy okienko, wkleić w nie unikod wykazany przez forum i nacisnąć Enter.
Nie wszystkie kody tam są. Zdarza się, że jak się wklei jakąś bardziej złożoną tabelkę na Forum, jej niewidoczne szczątki brużdżą.
Kolega Andrzej wymyślił metodę ostatniej szansy: Post nie dający się zamieścić na forum wklejamy do poczty (w sensie: tworzymy wiadomość e-mailową) i wysyłamy. Program pocztowy na naciśnięcie WYŚLIJ reaguje zapytaniem, czy zachować nietypowe kody Unicode, czy wysłać jak jest. Wybieramy WYŚLIJ JAK JEST. Jak już odbierzemy wiadomość z odfiltrowanymi znakami nieakceptowalnymi, kopiujemy zawartość Ctrl C i wklejamy na Forum naciskając Ctrl V.
Wypróbowałem w praktyce na poście o lokomotywach z przedziałem bagażowym 4.0 kkStB ex IXb OeNVB (dochodzę do wniosku, że tam się mściły resztki tabelki z artykułu w Wikipedii o tych maszynach... ale chętnie przyjmę każde lepsze tłumaczenie; w każdym razie przy pomocy poczty odfiltrowałem śmiecie Unicode 0xe2808e). -
Ponieważ nie każdy dysponuje programem pocztowym Outlook (a wielu go nie lubi, bo jest za co:), proponuje jeszcze inny sposób na oczyszczenie odrzucanego przez forum posta z niezauważalnym śmietnikiem (powstałym przy kopiowaniu z netu): zapisać go w formacie txt (np. przy pomocy notatnika).
-
Parowozy w Eritrei
http://www.youtube.com/watch?v=kDiYsdfuzNE
www.railfilm.net -
Powyższe uwagi w znacznej części już sa nieaktualne.
Sam się przekonałem, że litery rosyjskie (wklejane z htmla) Forum już przyjmuje. Dziś wpsiałem z klawiatury litere czeska (mam Windows XP) i też przyjęło.